Włodzimierz Koperkiewicz był niestrudzonym badaczem dziejów regionu opoczyńskiego, skarbnicą wiedzy o swojej małej ojczyźnie.
10 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Jeża. Jeże to małe, naziemne ssaki, które żerują głównie w nocy. Charakterystyczną cechą jeża jest kolczasty grzbiet. Kolce te są prążkowane naprzemiennie w kolorach białym i czarnym. Jeż ma ich na ciele około pięciu tysięcy.
Jakub Tomanek (1902 – 1975), profesor nauk leśnych, botanik, specjalista meteorologii. Urodził się w Smardzewicach nad Pilicą, do końca życia zawsze podkreślał swe pochodzenie i folklorystyczne przywiązanie do swej „małej ojczyzny”.
W dniu 8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, uczenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Czytaj więcej...08.11.2022 - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Jerzy Stanisław Aleksandrowicz to kolejna wielka postać polskiej i światowej nauki związana w dzieciństwie i młodości z nadpiliczem. Profesor Aleksandrowicz urodził się 2 sierpnia 1886 roku w Stoczkach, pow. opoczyński (tuż przy granicy SPK), był synem Bronisława - leśnika leśnictwa Błogie i wnukiem Jerzego Aleksandrowicza – profesora botaniki w Szkole Głównej, założyciela ogrodu botanicznego w Warszawie. W 1904 roku rozpoczął studia przyrodnicze w Cesarskim Uniwersytecie Warszawskim. Naukę kontynuował w Zurychu, a studia uzupełniające odbył w Monachium, Heidelbergu, Paryżu i Jenie. Stopień dr filozofii uzyskał w Zurychu w 1909 r.
Czytaj więcej...Naukowcy znad Pilicy (3) Jerzy Aleksandrowicz
Święto to obchodzone jest przez wegan na całym świecie 1 listopada, dla upamiętnienia powstania Towarzystwa Wegańskiego, Vegan Society, w 1944 roku. Celem święta jest promowanie weganizmu, czyli wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko ze swojej diety, ale i w ogóle z życia. Ten dzień jest także okazją do podkreślenia roli warzyw i owoców oraz zbóż i w codziennej diecie człowieka.
Choć wakacje już dawno za nami, chcielibyśmy podzielić się z Państwem pewnymi spostrzeżeniami z tamtego okresu.
Profesor Seweryn Dziubałtowski urodził się 31 grudnia 1883 roku w Smardzewicach, zm. 23 sierpnia 1944 w Warszawie. Absolwent I Liceum Ogólnokształcące im. Jarosława Dąbrowskiego w Tomaszowie Mazowieckim.
Czytaj więcej...Naukowcy znad Pilicy (2) Seweryn Dziubałtowski
Park Krajobrazowy Wzniesień Łódzkich może pochwalić się największym w centralnej Polsce lasem bukowym – Lasem Janinowskim. Łacińska nazwa buka to Fagus sylvatica – a pierwszy jej człon odnosi się do jadalnych części tego drzewa – orzeszków, które spożywane mogą być zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Bukiew wykorzystywano dawniej jako karmę dla zwierząt gospodarskich, zmielone orzeszki, o smaku przypominającym orzechy laskowe lub włoskie były również wykorzystywane jako składnik chleba, a olej z nich dawniej stosowany był jako substytut oliwy. Jest on pozbawiony faginy, która znajduje się w surowych orzeszkach i to właśnie z tego powodu nie powinno się spożywać ich w zbyt dużych ilościach. Alkaloid ten w nadmiarze może wywołać zawroty głowy czy nudności. Liście buka wykorzystywane są w kuracjach przeciw obrzękom - napar z liści łagodzi oparzenia słoneczne, jest też wykorzystywany jako środek na odleżyny. Jego kora znajdowała dawniej zastosowanie jako zamiennik chininy w leczeniu malarii.
Czytaj więcej...Słów kilka o właściwościach zdrowotnych roślin w PKWŁ
Roślina objęta w Polsce od 1983 roku ścisłą ochroną gatunkową. Umieszczona jest na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski (2006) w grupie gatunków narażonych na wymarcie (kategoria zagrożenia V), w Czerwonej księdze roślin województwa łódzkiego (2012) w grupie gatunków krytycznie zagrożonych (kategoria zagrożenia CR).
Czytaj więcej...Salwinia pływająca (paproć wodna) w Zbiorniku Sulejowskim.
